Blog

Sonar Sistemleri

         Amatör yada profesyonel , bir deniz tutkunu için en önemli nokta teknolojidir. Eğer bir tekne sahibiyseniz doğru marka – teknoloji seçimi ve bunların doğru kullanımı önceliğiniz olmalı. Kaliteli bir sonar sistemi teknenizde bulunması gereken teknolojik sistemlerin başında gelir.

       Tüm sonar sistemleri ekran , (dahili veya harici) sonar modülü ve transdüserden oluşur. Sonar modülü oluşturduğu sinyalleri farklı frekanslarda ses dalgaları olarak transdüser yada transdüserler aracılığıyla  suya iletir ve yine aynı yolla gönderdiği seslerin ekosunu işleyerek ekrana aktarır. Simrad markası altında StructureScan HD , StructureScan 3D , ForwardScan Sonar , Broadband Sonar ve Chirp Sonar gibi bir dizi sonar teknolojisi bulunuyor.

StructureScan HD

 

     455 ve 800 kHz gibi yüksek frekanslarda çalışan alt ve yan sonar görüntüleme teknolojisidir. Su altındaki yapıları , zemin değişikliklerini kısacası ihtiyacınız olan diğer tüm verileri yüksek çözünürlükte görüntülemenizi sağlar. Tanıtılıdığı 2012 yılında harici bir modül ile piyasa sürülen bu sistem  o günden bugüne yazılım güncellemeleri ve hardware değişimleri ile gelişim göstermiş ve 5 inç ekran boyutundan 16 inç ekran boyutuna kadar olan tüm Simrad çok fonksiyonlu ekranlarda sisteme entegre hale getirilmiştir.


StructureScan 3D 


NSS evo2 ve NSS evo3 çok fonksiyonlu ekranlar ile birlikte kullanılabilen ve harici bir modül ile sunulan bu sonar teknolojisi suyun altını 3 boyutlu olarak ekrana yansıtır. StructureScan HD de kullanılan LSS-2 transdüsere göre daha hassas ve gelişmiş bir transducer içeren bu sistem ScanTrack teknolojisi sayesinde  3 boyutlu görüntüleme ile kullanılırken sonar görüntüsü üzerindeki nesnelere sanal kamera ile farklı açılardan bakmanıza olanak verir. 2 boyutlu görüntüleme özelliği de selefine göre daha gelişmiştir.

 


Simrad BroadBand Sonar (50 – 83 – 200 kHz)


Balık bulucuların transdüserler aracılığıyla suya ilettikleri her bir ping ne kadar kuvvetli olursa , alınan ekolar da o kadar kuvvetli olur. Bu her ne kadar daha fazla derinlik ve daha fazla detay anlamına gelse de görüntüde daha fazla parazit kaçınılmazdır ve hedef tanımlamanızı oldukça zorlaştırır. Simrad diğer geleneksel tek frekans sistemlerin aksine BroadBand Sonar teknolojisi ile bu olumsuz etkinin önüne geçmek için suya düşük güçte fakat çok daha yüksek yoğunluk ve enerjiye sahip pingler göndererek daha az parazit ve mükemmel görüntü kalitesi elde etmenizi sağlar.


ForwardScan Sonar

 

Güvenlik için oldukça önemli olan ve tüm Simrad çok fonksiyonlu ekranlarda sisteme entegre olarak sunulan bu sonar sistemi opsiyonel olarak sunulan transdüser ile kullanılabiliyor. Tanımadığınız orta derinlikteki ve sığ sularda teknenizin seyir yönünde bulunduğunuz mevcut derinliğin sekiz katına kadar olan alanı tarayarak olası bir oturma durumunun önüne geçmenizi sağlar.

 

 


Chirp Sonar


Chirp teknolojisi daha önce askeri amaçlarla kullanılmış olsada maliyetlerin yüksek oluşu piyasaya çıkışını 2011 yılına kadar ertelemiştir. Chirp  kelime anlamını ve çalışma prensibini anlaşılır bir şeklide özetlemek gerekirse sıkıştırılmış , yüksek yoğunlukta ve farklı frekanslarda ultrasonik ses dalgalarının tek seferede suya iletilmesidir diyebiliriz. Tek frekans broadband sonar sistemlerinin sınırlarını aşan bu teknoloji ; Çok daha az parazit ve mükemmel hedef ayrımı sağlar. Tek frekans sistemlerin aksine birbirine çok yakın yüzen bir küçük balık sürüsünü yada yine birbirine yakın yüzen iri balıkları tek bir balık ekosu gibi algılamak yerine aldığınız ekonun bir sürüye ait olduğunu ayırt edebilir , sürüdeki balıkları ayrı ayrı izleyebilir ve boyutlarını tahmin edebilirsiniz. Örneğin istavrit sürüsü gibi bir küçük balık sürüsü altında yada içinde avlanan iri bir kuzu balığı gibi bir avcıyı chirp teknolojisi sayesinde amatör bir kullanıcıda olsanız kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.


Sahadan biri olarak değinmek istediğim ve sonraki yazılarımda detaylarıyla ele alacağım bazı noktalar var. Sonar sistemlerinden verim alabilmek bilgi ve tecrübe ister. Kullanılan ekran , sonar modülü , frekans , transdüser , sistemin kullanıldığı bölge , tatlı-tuzlu su farkı , denizlerdeki bölgesel tuz oranı farkı , dip yapısı , mevsimsel sıcaklık , akıntılar , farklı ısılardaki su katmanları vs. doğrudan sistemi etkiler ve kullanıcının bu faktörleri göz önünde bulundurarak sistemini seçmesi ve gerekli ayarları yapması oldukça önemlidir.

Balık bulucular gerek hobi sahipleri gerek profesyonel ve ticari avcılar için olsun pahalı ve doğru seçilmesi gereken sistemler. Bir sistem almaya karar verdiğinizde danışacağınız satıcı yada kullanıcıların dürüstlüğünün yanında gerçek anlamda tecrübeli ve profesyonel olmalarına dikkat edin. Sadece “Google” üzerinden yapacağınız basit bir araştırmayla fikir sahibi olabilirsiniz. Sonar sistemlerinde en önemli referans tabi ki alınan görüntü ve kalitesidir , sonuçta tüm sistem size en yüksek detayda ,minimum parazit ve maksimum kalitede ekran görüntüsü verebilmek üzerine kuruludur. Çevrenizde mutlaka marka fanatikleri vardır , sistemlerini yeterince tanımaz ve verim alamazlar ama onlar için en iyisi kendi sistemleridir , bu tip kullanıcılardan kesinlikle etkilenmeyin. Yıllardır bana ulaşıp tavsiye isteyenlere söylediğim ilk şey “google” üzerinde merak ettikleri sistemler hakkında görsel araştırmalarını istemek olmuştur. Yukarıda belirttiğim gibi sonar sistemleri için en önemli referans alınan görüntü , detay ve kalitesidir.

Kısaca “X” , “G” , “F” , “R”  Simrad ya da başka bir marka  , satın alacağınız markayı çok iyi araştırın , dürüstlüğüne ve tecrübesine güvendiğiniz kullanıcılardan yardım ve öneri isteyin. Ve en önemlisi son kararı vermeden önce size körü körüne marka fanatizmi yapanlardan yada güvendiğiniz kullanıcılardan somut veriler isteyin. Google da diğer kullanıcıların paylaştıkları videolar ve ekran görüntülerine ulaşabilirsiniz , bunların yoğunluğuna bakın , ilgilendiğiniz markaları somut veriler üzerinden karşılaştırıp son kararınzı verin. Eğer bir satıcı yada sözde tecrübeli bir marka fanatiği sizi iyi bir sistem seçmeniz için yönlendirdiğini söylerken somut veriler gösteremiyor en azından basit birkaç ekran görüntüsü veremiyor ve sürekli açılımını bilmediğiniz kulağa hoş gelen teknoloji kısaltmalarından bahsediyorsa  yanlış bir seçimle karşı karşıya olduğunuzdan emin olabilirsiniz.